fbpx

Mål for det nye året + et tilbakeblikk

I 2017 fullfører jeg utdanningen som coach, jeg blir en dyktigere foredragsholder og jeg starter arbeidet med min tredje bok.

På startlinja, klar for 2017! Foto: Hilde Brevig

Det er litt skummelt å skrive det ned i klar tekst, men det ligger mye kraft i å gjøre det. Det er slik drømmer virkeliggjøres. Gjennom å bryte dem ned til spesifikke mål med en konkret plan. Jeg hadde ikke oppnådd det jeg har oppnådd de siste tre årene, hvis jeg ikke hadde laget klare mål med konkrete planer underveis.

Målsettinger kan brukes på alle områder i livet; for egen helse, for karrieren, for en hobby, for familielivet. Selv bruker jeg målsettinger i hovedsak i jobbsammenheng, og i perioder for egen fysisk trening.

Min overordnede visjon er å hjelpe andre å trene seg sterkere i kropp og hode. Det er mange måter å jobbe etter den visjonen på. Men jeg kan ikke gjøre alt. Målsettings- og planleggingsarbeid, i kombinasjon med jevnlige evalueringer, bidrar til at jeg fokuserer på de riktige oppgavene.

Nyttige målsettingsspørsmål er:

  • Hva ønsker du å oppnå i 2017?
  • Når vet du at du har oppnådd det?

Eksempel: Når jeg skriver at jeg vil bli en dyktigere foredragsholder, trenger jeg å ha et bevisst og avklart forhold til hva det betyr i praksis. Hvordan vet jeg at jeg er blitt dyktigere? Hva er bevis for det? Bevis kan eksempelvis være at jeg får flere oppdrag, at jeg får gode evalueringer av de som hører på, eller det kan dreie seg om følelsen jeg har før og underveis ved at jeg kjenner meg trygg og fokusert. Poenget er å gi målet konkret og målbart innhold som gir mening for meg. Hvordan skal jeg ellers vite at jeg er på rett vei med tiltakene jeg setter inn?

  • Hvordan er målet viktig for deg? Hvilke positive effekter får det for deg (og andre rundt deg) å nå målet?
  • På en skala fra 1-10 – hvor viktig?
  • Hva skal du konkret gjøre for å oppnå det du ønsker (planen din)? Hva er suksesskriteriene?
  • Hvorfor er målet viktig for deg?
  • Når er du i mål? 

Selv lager jeg egne mål og planer i excel, fordi det gir meg god visuell oversikt. Jeg bryter ned hovedmålene i spesifikke delmål som trinnvis bringer meg dit jeg skal. Jeg har en kolonne for hvilken tidsperiode jeg skal jobbe med målet (feks jan-aug), en kolonne for hva som er de konkrete arbeidsoppgavene (feks ta veiledningstimer hos en dyktig foredragsholder som underviser i presentasjonsteknikk), og en kolonne med tidsfrist for når målet skal være nådd. På den måten får jeg også et tydelig inntrykk av hvorvidt tidsplanen min er realistisk. Hvis jeg har skrevet inn flere store mål med mange arbeidsoppgaver som alle skal nås på kort tid, ser jeg at det ikke kommer til å gå.

Å sette seg mål handler vel så mye om å velge bort. Sånn at du ikke sprer deg over for mye. Hvis du prøver å gjøre ti ting på en gang, blir det sjelden bra resultater. Å lage mål er et verktøy for å skape fokus og prioritere tidsbruk. Det er et hjelpemiddel for å kanalisere egen energi og drivkraft på mest mulig konstruktiv måte i en gitt tidsperiode.

Og du? Bordet fanger ikke. Det hender jeg får tilbakemeldinger fra kunder som synes det er skummelt å skrive ned målene, fordi de føler seg bundet av dem. De frykter at målet og planen blir en tyngende byrde og forpliktelse, og de frykter de vil føle nederlag hvis de ikke klarer å nå målene de har satt.

Mitt svar: Målene og planen er ikke hugget inn i stein. De kan justeres og endres på hele tida. Og hvem setter du mål for? Deg selv! Ingen andre. Noen ganger kommer livet i veien, eller jeg finner ut at målet eller oppgavene ikke er riktige likevel, og kursen justeres. Målene og planen er kun veiledende, og benyttes for å skape motivasjon, fokus og framdrift. Kjennes det feil på veien, så gjør endringer.

I 2016 gjorde jeg selv en stor justering  i egne planer. På våren bestemte jeg meg for å utvikle et online-program. Tanken med å bygge ut tilbudet mitt på nett var å nå ut til flere for å hjelpe flere. I utgangspunktet en god tanke. Derfor kjøpte jeg et online businesskurs om hvordan bygge et online-program, og planen var å bruke sommeren på dette. Jeg hadde laget framdriftsplan med milepæler og lanseringsdato.

I praksis ble dette en omvei for meg. Det å lage et online program er ikke gjort i en håndvendig. Det krever høy motivasjon, for det krever mye arbeid og tid. Det krever at man legger til side andre ting. Jeg var rett og slett ikke motivert nok. Jeg tok meg selv i å kjede meg. Jeg tok meg selv i å ha ineffektive arbeidsdager. Jeg kjente rett og slett en sterk indre motstand når jeg skulle ta fatt på oppgavene før en ny arbeidsdag. På et tidspunkt måtte jeg stikke fingeren i jorda og spørre meg selv: Mariann, hva driver du med? Er det dette du skal bruke tida di på? Jeg visste umiddelbart svaret. Derfor skrinla jeg prosjektet.

På et tidspunkt kan det hende at jeg utvikler noe på nett. Men i den fasen jeg er nå ønsker jeg å bruke mesteparten av tida mi på den direkte kontakten med menneskene. Det er folka jeg digger å jobbe med. Jeg elsker energien som oppstår i rommet underveis i en gruppetrening eller i et foredrag. Det er i den direkte kontakten med mennesker jeg har best erfart at jeg kan veilede med god effekt. Når det er full tillit mellom meg og den andre, og når jeg kan individualisere og tilpasse etter den enkeltes behov.

Tida vil vise om jeg lager noe på nett. Jeg må i så fall kjenne at konseptet er det rette, og at jeg har den brannen innvendig som driver meg framover.

Dette er et godt eksempel på at en plan kan endres underveis. I stedet for å irritere meg over at jeg ikke produserte noe konkret disse par månedene, kan jeg være takknemlig for at jeg lærte noe viktig. Lærdommen er at det er ok å ta en omvei. Omveien fikk meg til å innse hva jeg virkelig ønsker å fokusere på det kommende året: å utvikle meg som formidler – som trener, foredragsholder og forfatter. Dessuten lærte jeg denne sommeren mye nyttig om markedsføring på nett, som jeg har fått bruk for i andre sammenhenger.

Ellers kan jeg se tilbake på et spennende, utviklende og travelt 2016, akkurat slik jeg liker det 🙂

I januar 2016 ga jeg ut min andre bok, Tren der du er, og særlig første halvår reiste jeg mye for å ha treninger, workshops og foredrag i forbindelse med lanseringen. Reisingen kom i tillegg til den daglige driften av eget firma med oppfølging av enkeltkunder, grupper og min faste bedriftskunde REMA 1000 Vestre Østland. Hektisk, men gøy!

Høydepunkter fra fjorårets boklansering.

I hele sommer turnerte jeg med REMA 1000 Vestre Østland og kjørte kundetreninger utenfor til sammen 10 butikker i Telemark og Vestfold. Utrolig artig! Høydepunktet var selvfølgelig alle de flotte, hyggelige, positive og ikke minst sporty mennesker jeg møtte i løpet av turneen.

[arve url=»https://youtu.be/3aJVtB6f1Mc»/]

På privaten er feriene med familien blant årets store høydepunkter. Storfamilien hadde en super påskeferie til Skottland og Spania i mars (til tross for at Ryanair kansellerte flyet til Marbella og vi hadde en brutal og svært kostbar reise for å komme fram til reisemålet).

Ronny, broren min, jubler over at vi endelig er samlet alle sammen – etter en lang og strabasiøs reise.

Bjarne og jeg hadde en absolutt fantastisk kjærestetur til New York i april. I høstferien var Bjarne, ungene og jeg på Mallorca.

Bjarne og jeg på kjærestetur i New York.

Feriene våre er svært viktige for oss, de gir oss anledning til å koble fullstendig av og bare være sammen.

Min forventning til 2017? Jeg tar sikte på et nytt år i prosess og læring. I løpet av dette året fullfører jeg utdanningen som coach ved Coachteam. Jeg har samtidig et sterkt ønske om å utvikle meg som foredragsholder, og jeg er allerede godt i gang med flere konkrete tiltak. I tillegg har jeg en idé til en tredje bok, som jeg gleder meg til å utvikle gjennom det neste året.

Av ferier har vi planlagt Spania-tur i påsken, og tur til East Hampton i New York med jentene våre i juni. This will be great!

2016 har gitt meg en ny ro. Det kjennes godt. Jeg vet ikke nøyaktig hvor coachutdanningen vil bringe meg. Jeg stoler på prosessen. Og jeg kjenner det er riktig.

Jeg kjenner på en deilig takknemlighet for den vidunderlige familien jeg har, for de gode, nære, lojale og omtenksomme vennene mine, for god helse – og for å ha verdens beste jobb som gir dyp mening for meg.

Hva er du takknemlig for?

Og hva er dine ønsker for 2017?

Til ettertanke…

Godt nyttår! Måtte det rocke!!

Bertine, jeg og Bea under gårsdagens nyttårsfeiring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen