fbpx

Hvordan vet du at du gjør en god jobb?

Bare vet du det, eller trenger du andres bekreftelse? Hvis du er avhengig av bekreftelse utenfra, kan det hende du har et mønster for å være såkalt eksternt referert.

Personer med sterk ekstern referanse må ha informasjon fra andre for å vite hvor de står (i relasjon til jobb, til treneren sin – i relasjon til andre mennesker osv).

De vil vite hva andre tenker, og noen må fortelle dem at de leverte bra for at de skal tro det. De reagerer på positive tilbakemeldinger og på kritikk. Ulempen for eksternt refererte er at de ofte kan føle seg usikre på egne prestasjoner og beslutninger. Fordelen er at de er mer åpne i sin beslutningstaking.

Mennesker med mønster for intern referanse vet innvendig om de har gjort noe bra eller ikke. De samler informasjon basert på egen intuisjon og fatter beslutninger deretter. De sier typisk «jeg hadde en sterk følelse» eller «jeg bare visste det». De føler seg sikre på egne beslutninger, og det er vanskelig å overtale dem til å endre mening.

De reagerer i liten grad på ros og kritikk. Når noen gir feedback lytter de til det som blir sagt for å avkrefte eller bekrefte om den andre personen forstår dem eller ei.

Den ene tenkestilen er ikke nødvendigvis bedre enn den andre. Det avhenger helt av kontekst.

Det er også fullt mulig å bruke begge tenkestiler, og preferansen kan variere avhengig av situasjon.

I coaching jobber vi derfor med evnen til å strekke tenkestilen i den ene eller andre retningen; for å bli mer fleksibel.

For de med sterk ekstern referanse vil det være nyttig å bli mer uavhengig av hva andre mener, og å stole mer på egen intuisjon. Mens de med sterk intern referanse trenger å øve på å lytte og ta til seg andres forslag og tilbakemeldinger.

En gunstig kombinasjon i mange settinger er å være internt referert, med ekstern sjekk ?.

Hva er ditt mønster – å være eksternt eller internt referert?

Kilde: Figuring out people, Hall og Bodenhamer, 2009.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen