fbpx

Det du fokuserer på, er det du bruker energi på

Hvordan kan du lede deg selv til å ha flere ressurssterke tilstander som støtter deg i hverdagen?

Foto: Hilde Brevig.

Er du oftere irritert enn du ønsker? Frustrerer du deg over mangler hos deg selv, svakheter hos partneren din eller mangler i omgivelsene dine? På toppen av det hele irriterer du deg kanskje over at du irriterer deg? Du tenker kanskje at du har mye å være takknemlig for? Likevel er det ikke alltid like lett å føle det?

Du er ikke alene. I jobben som mental coach er det nettopp dette jeg hjelper kundene mine med: Å utvikle evnen til selvledelse og tilstandsstyring.

Hvordan lede seg selv til å ha det bedre? Det er mange måter å gjøre det på. I dette innlegget ønsker jeg å gi deg et kraftfullt verktøy som kan oppsummeres i én setning:

Det du fokuserer på, er det du bruker energien din på. Det kan derfor lønne seg å være bevisst hvilke mønstre du har for eget fokus.

Du kan påvirke egen tilstand

Det du retter oppmerksomheten mot, er det som avgjør hvilken tilstand du er i. Vi mennesker er til enhver tid i en tilstand. En tilstand er summen av det du tenker, føler og hvordan du har det i kroppen din. Glede, stress, ro, dårlig samvittighet er eksempler på tilstander.

Summen av kvaliteten på tilstandene våre, sier noe om kvaliteten på livene våre.

Det vi, bevisst eller ubevisst, velger å legge merke til i omgivelsene våre, det vi retter oppmerksomheten mot og det vi utelater, påvirker hvordan vi opplever livet. Det vi vurderer som viktig og ikke viktig i omgivelsene våre, påvirker tilstanden vår til enhver tid.

Hva har du for vane å fokusere på? Det du har, eller det du mangler?

De siste årene er det gjort mye forskning på lykke, og det viser seg at å skifte fokus fra det vi ikke har, til det vi faktisk har, har mye å si for livskvalitet og opplevelse av glede.

Stresshormoner reduseres

Jeg vil gjerne fortelle deg en historie om hvilken betydning fokus kan ha. Min svoger og svigerinne har fire barn født med et par års mellomrom. Da ungene deres fortsatt var små, spurte jeg svogeren min hvordan de greide å ivareta parforholdet. Du kan sikkert forestille deg kaoset med en nyfødt baby, toåring, fireåring og seksåring i huset på én gang… Svaret hans gjorde inntrykk på meg:

«Jeg kan komme hjem fra jobb og velge å se det kona ikke har rukket den dagen, enten det er rot i gangen, klær som ikke er vasket, post som ikke er hentet. Eller jeg kan velge å legge merke til det hun faktisk har gjort, som middagen hun har laget, og ungene som leker og er glade. Jeg velger det siste.»

Så hva har du tendens til å fokusere på i livet?

  • På det du har, eller det du mangler?
  • På svakhetene til partneren din, eller styrkene?
  • På det du gir og får, eller det du ikke får?
  • Når du møter andre mennesker, ser du etter det du liker ved personen, eller legger du mest vekt på det du ikke liker.
  • Legger du først merke til hva du har til felles med den andre, eller det som er ulikt?
  • Når en kollega sier noe som framstår keitete, velger du å tolke det i beste mening, eller å tolke det i verste mening?
  • Når det gjelder deg selv – har du fokus på framgangen din, og på det du får til, eller på det du ikke får til?

Den gode nyheten er vi kan øve på å føle oss mer glade ved å jobbe med eget fokus. På den måten aktiveres spesifikke områder i hjernen som har med positive følelser å gjøre, og stresshormoner reduseres, viser forskning (kilde: Hverdagspsyk av Egeland og Poulsen 2016:93).

Slik kan du øve

Hvordan øve? Det er mange måter å gjøre det på. Et eksempel er å innføre en daglig rutine der du minner deg selv på hva du er takknemlig for. Det kan være mens du drikker kaffen din om morgenen, eller ved å notere i en bok før leggetid.

Hvis du har barn, kan det være en hyggelig kveldsrutine. Når du legger barna, kan dere utveksle tre ting dere er takknemlig for denne dagen. Det er en fin måte å øve på å flytte fokuset mot det som styrker oss i livet.

Vi vet ikke hva morgendagen bringer. Det eneste vi vet helt sikkert, er at vi har dette øyeblikket i denne dagen. Ta vare på øyeblikkene.

Hvor bevisst er du på hva du fokuserer på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen