fbpx

Jeg følte meg maktesløs og lurte på hva jeg gjorde feil

Da jeg først startet som «tradisjonell» PT for fem år siden, forsto jeg ikke hvorfor de gode rådene jeg ga ofte ikke funket i praksis. I dette bursdagsinnlegget deler jeg lærdommene jeg gjorde som endret alt for meg.

I dag er det nøyaktig fem år siden jeg tok imot første kunde i eget treningsstudio i Porsgrunn. Hurra! Jeg feirer bursdagen med å lansere nyoppusset hjemmeside! Se den nye fronten her. Hva synes du? 

Jeg feirer også med å gjøre noen refleksjoner om hvor jeg er i dag, hva som har ledet meg hit, og veien videre (se bildekavalkade nederst i artikkelen).

Jeg er stolt av at jeg fra første fulle driftsår drev en sunn bedrift jeg kunne leve av. Etter et par års drift hadde jeg betalt ned lånet for utstyret jeg hadde kjøpt til treningsgarasjen. Da hadde jeg også bygd opp nok midler til å investere i coach- og lederutdanningen hos CoachTeam.

Denne kompetansehevingen gjør at jeg i dag virkelig opplever å leve i tråd med egen visjon, som er å være en tilrettelegger for sunne, varige helseendringer hos kundene mine.

«Hvorfor får jeg det ikke til?»

Det har ikke alltid føltes slik. De først par årene, da jeg jobbet som «tradisjonell» PT, opplevde jeg stadig at kompetansen min kom til kort. Oftere enn jeg ønsket, erfarte jeg at kunder falt tilbake i gamle, destruktive vanemønstre etter tid på egenhånd.

«Hvorfor gjør jeg motsatt av det som er bra for egen helse? Hvorfor greier jeg ikke å oppnå endring, når jeg vet hva som skal til?» var spørsmål jeg stadig fikk av kunder, som følte de satt fast i en ond sirkel av selvsabotasje.

Jeg hadde ikke et godt svar. Jeg forsto ikke hvorfor rådene mine ikke funket i praksis. Jeg synes nemlig jeg ga gode råd! Full av idealisme og pågangsmot oppfordret jeg kundene mine til å

 • trene styrketrening!
 • løpe intervall!
 • spise i kaloriunderskudd når du vil ned i vekt!
 • spise mer proteiner for å ivareta muskelmassen!
 • si oftere nei og sett grenser for deg selv!
 • gjøre avspenningsteknikker for å unngå stress!
 • tenk positivt!
 • visualisere deg selv i målet ditt!

Ingen er uenige i at dette er fornuftige råd??

Rådene bidro utvilsomt til økt kunnskap og bevisstgjøring om hva som skal til for å få en bedre helse.

Likevel oppdaget jeg at gode råd i mange tilfeller ikke var nok. Det var på ingen måte automatikk i at økt bevisstgjøring førte til endring i praksis.

Gjør du det samme, får du det samme

Jeg følte meg maktesløs og lurte på hva jeg gjorde feil. Jeg funderte på hvordan jeg kunne hjelpe andre ut av den onde sirkelen av å starte på nytt, feile og starte på nytt igjen.

 • Hvorfor lykkes noen, og andre ikke?
 • Hva skal egentlig til for å skape varige, transformerende endringer?
 • Hvordan kunne jeg bli en mer effektiv tilrettelegger for menneskene jeg møtte, slik at de ble selvstendige i egen endringsprosess?

En ting ble krystallklart for meg. Det hjalp ikke å fortsette å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat. Jeg ble tvunget til å tenke nytt.

Ny forståelse, nye løsninger

Så hva hadde jeg lært? Mangel på kunnskap om hva man trenger å gjøre for å få det bedre, er for mange ikke problemet. Utfordringen er snarere å vite hvordan man får til å følge disse rådene – i livets mange utfordrende hverdagssituasjoner.

Enten målet er å gå ned i vekt, håndtere stress bedre, bli kvitt søvnproblemer, eller andre livsstilsrelaterte mål: Mange vet hvilke praktiske steg de kan ta, men sliter med å gjennomføre over tid.

For denne kundegruppen forsto jeg at overfladisk «gjøre-basert» rådgivning ikke var tilstrekkelig for å fasilitere for varig endring. Jeg forsto at det var nødvendig å jobbe dypere, med årsaker, framfor symptomer. Da trengte jeg en annen kompetanse.

Det store spørsmålet jeg søkte svar på, var: Hvordan kan jeg mest effektivt lære kundene mine å bygge bro mellom målene de har og handlingene de vet de trenger å gjøre?

Med en sterk tørst etter ny kunnskap startet jeg utdanningsreisen innen coaching og kognitiv psykologi. Siden den gang er jeg blitt DNCF-sertifisert coach, som er en tittel jeg bærer med stolthet, og som det ligger mye hardt arbeid bak (les mer om kravene her).

Parallelt med dette har jeg deltatt i mentorprogrammet til den internasjonale coachen og neurosemantikk-treneren Femke Mortimore. Hun er utvikler av Quantum Leap Coach System, som er modellen for systemisk, målrettet coaching som jeg benytter i min virksomhet.

Har jeg funnet svarene jeg søkte?

Vel, jeg har i alle fall funnet svært gode metoder og verktøy for å hjelpe kundene mine å finne SINE svar. Det er ikke jeg som sitter med løsningene. Det er nemlig kunden som er eksperten i sitt liv.

I dag består jobben min i å vise andre at de sitter i førersetet i eget liv, slik at de evner å ta i bruk alle ressursene de allerede har. På den måten leder de seg selv til å leve i tråd med egne verdier og mål.

Essensen i coaching er nettopp å lære selvledelse. Du får i prosessen bistand til å forløse eget potensial, og anvende egen kunnskap til å fylle gapet mellom intensjon og adferd.

Som coach er jeg ansvarlig for prosessen ved at jeg tilrettelegger for kundene mine på en profesjonell, systemisk, målrettet og etisk god måte. På den måten skapes de aller beste forutsetninger til selv å oppnå egne resultater. Det er i denne prosessen selve læringen ligger, og nøkkelen til mestring og handlekraft over tid.

Hvordan er min arbeidshverdag nå?

Akkurat nå er jeg nøyaktig der jeg ønsker å være i egen virksomhet, og det føles utrolig godt. Jeg driver på to plattformer:

 • På det mentale gjennom coaching og kurs. Disse tjenestene er for deg som vet noenlunde hva som skal til for å skape helseendring, men som har forsøkt mange ganger uten å lykkes.

På de fysiske treningene er det et fantastisk miljø, og gruppedynamikken gir et ekstra driv i øktene som er gull verdt! Treningene passer for alle som liker å bevege seg, for nybegynneren og for den erfarne. Her er det plass til alle!

Jeg er takknemlig over å ha fullt opp med coachingkunder, og jeg elsker allsidigheten i å kombinere mental og fysisk trening.

Hver uke trener jeg også ledergruppen i REMA 1000 Vestre Østland, som er en herlig gjeng som jeg elsker å være trener for! Neste år blir det femte året jeg trener dem.

I tillegg til det nære arbeidet med kunder, holder jeg med jevne mellomrom foredrag om temaer innen mental og fysisk trening.

Jeg arrangerer også flere treningsreiser i året, som er utrolig givende, fordi jeg blir enda bedre kjent med de fantastiske kundene mine, og fordi det gir anledning til å jobbe enda tettere med dem i gruppe.

Til neste år har jeg planer om å arrangere flere turer i samarbeid med andre dyktige kollegaer i bransjen. Blant annet inviterer Elin Årseth i Sportsjentene og jeg til en annerledes treningshelg på Jomfruland 10-12 mai 2019. Det gleder jeg meg stort til!

Jeg planlegger også en treningsreise sammen med en annen dyktig kollega i bransjen høsten 2019, som blir kanonbra!  Mer informasjon kommer etter hvert.

Etter å ha drevet alle turer alene de siste årene, ser jeg nå fram til å gjøre noen flere eventer i fellesskap med andre.

Jeg gleder meg til å ta fatt på det sjette året, med fortsatt pågangsmot, driv og arbeidsglede!

Her er en bildeoversikt over utviklingen i egen bedrift siste fem årene:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen