fbpx

Derfor starter vi på dietter som vi VET ikke funker

Hvor ofte har du tenkt «NÅ er det slutt» og «fra i morgen spiser jeg ALDRI sukker igjen» for
«FY F, nå spyr jeg av meg selv»??

Det er de gangene du i desperasjon leter etter en kvikkfiks som gir raskest mulig resultater, til du finner et passe ekstremt detox-prosjekt med et hav av restriksjoner og absolutter.

«Regimet» fungerer i alt fra noen timer til noen få dager, før du går på en kjempesmell. Noe du egentlig VET vil skje før du starter, basert på de utallige andre gangene du har gjort det samme med like dårlig resultat.

Hvorfor i all verden lager vi disse urealistiske alt-eller-ingenting-planene når vi VET at de ikke funker??

En forklaring er at du er i fra-motivert tilstand når du bestemmer deg.

Når du er fra-motivert, vil du UT av den ubehagelige følelsen du er i – NÅ! Eksempler på ubehagelige følelser er skam, dårlig samvittighet, avsky, sinne, frustrasjon, avmakt. Følelsene kan være trigget av at du har spist mer enn du hadde tenkt, eller av at du sammenlikner deg med venner som du synes er mye slankere og penere enn deg selv. Akkurat da føler du deg feil og mislykket.

I fra-motivert tilstand er du ikke rasjonell. Du vil bort fra det du opplever akkurat i dette øyeblikket – så fort som flint! Løsningen er å lage disse crazy reglene, og de lages ut fra et «nå er det pokkern meg slutt, for NÅ SKAL JEG BLI FIT!»-utgangspunkt. Som om det er noe du MÅ og BURDE, mer enn noe du ønsker og vil.

Du føler du må, for å føle deg bra nok.

What to do?

Så hva kan du gjøre for å komme ut av den onde sirkelen av å starte på nytt, feile, starte på nytt og feile?

Første steg er anerkjenne at din gamle strategi ikke fungerer. Den gamle strategien forsurer faktisk livet ditt. For hvert nederlag du går på, desto dårligere føler du deg. Og desto mer sant blir det for deg, at du aldri kommer til å få til det du ønsker for egen kropp og helse. Så slutt å bruke den strategien!

I stedet er tida moden for å prøve nye og mer konstruktive strategier.

Og her kommer vi til kjernen i hva min jobb som coach dreier seg om. Det er å hjelpe deg og andre å utvikle nye, bærekraftige løsninger på veien mot måloppnåelse.

Etter å ha coachet hundrevis av timer på denne problemstillingen, har jeg erfart at det er mange fellestrekk i løsningene som fungerer.

Veien til personlig frihet

Det kan være flere underliggende drivere av gjentatt selvsabotasje, men en av de vanligste årsakene, er en selvfølelse som er betinget av ytre faktorer som utseende og prestasjoner.

Det betyr at du (ubevisst) har satt betingelser på egen verdighet. Du føler deg bare god nok, HVIS (betingelse) du er slank, eller hvis du er dyktig i jobben din, eller hvis du får ekstern bekreftelse på at du er en bra person fra venner, kollegaer, familie.

I coaching jobber vi derfor med å styrke selvfølelsen, ved å opparbeide selvaksept og en ubetinget godhet og raushet mot eget «selv». Når selvfølelsen er styrket, står du stødigere i deg selv, som fører til at du blir mindre avhengig av ekstern bekreftelse for å føle deg trygg og rolig. Du lærer verktøy for å endre begrensende tanke- og følelsesmønstre, slik at du kan ta eierskap til egen selvfølelse.

Det som til syvende og sist er det aller viktigste, er hva du tenker om deg selv.

Når selvfølelsen er god, kjenner du deg verdig sammen med andre, og du rangerer deg ikke lenger over og under andre mennesker basert på ytre faktorer. En ekstra bonus er at dette synet på deg selv og andre også styrker deg i relasjon med de rundt deg, og gjør deg til et tryggere og rausere medmenneske.

En god selvfølelse gjør deg mer robust og motgangsdyktig, og hjelper deg ut av den onde sirkelen av selvfordømmelse og selvforakt. Ringvirkningene er å kjenne ro og tålmodighet på veien mot egne mål, som igjen hindrer deg i å hoppe på en urealistisk kvikk-fiks. Dermed unngår du hele nederlaget av å feile med et alt-eller-ingenting-opplegg. I stedet legger du en plan du trives med og som du kan leve med over tid, og som samtidig tar deg mot målene dine.

For selv om du ikke liker at du veier flere kilo enn du ønsker, aksepterer du og anerkjenner at slik er situasjonen akkurat nå. I stedet for å kjempe mot status quo med nebb og klør i form av selvhat og selvpisk, viser du deg selv raushet og godhet. Det gir næring til følelsen av verdighet. Når du kjenner ro og trygghet, framfor desperasjon og frustrasjon, evner du å sette mål ut fra hva du ønsker og vil, i stedet for å føle at du MÅ og BURDE.

Gevinsten er følelsen av personlig frihet. Frihet til å gjøre det du dypest sett vet er best for deg selv og egen helse.

Ønsker du hjelp til å komme dit? Til å bygge bro fra skam, frustrasjon og avmakt til aksept, trygghet og tålmodighet?

Jeg tilbyr coaching, og tar inn to nye kunder fra november. Ta kontakt hvis du ønsker mer informasjon på mariann@marianndeila.no.

Du kan også lese mer om hva coaching er her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen